
mik van deR bor
initiatiefneemster van Kom In Mijn Tuin
Ik ben Mik van der Bor, initiatiefneemster van Kom In Mijn Tuin, en startte in 2008 met Kindertuinen aan de Leidsevaart in Heemstede. Daaruit is in 2012 KIMT ontstaan.
KIMT bestaat om grootouders, ouders en kinderen te verbinden met als doel om kinderen en ouderen te onderrichten over natuur, gezonde voeding en het zelf verbouwen van gezonde voedingsbronnen. Het cultuurgoed wordt hiermee behouden. De kennis en het zeker ook plezier van het moestuinieren willen wij zo overdragen.
.

Wim Grimme
Voorzitter STICHTING KOM in mijn tuin
Als oud tuinbouwdocent en mijn hart verpandt aan planten, bloemen en moeder aarde is het voor mij altijd weer een boeiende gelegenheid om mensen te vertellen over alles wat groeit en bloeit. Zeker nu de biodiversiteit in gevaar is en moeder aarde op een hele slechte manier wordt bewerkt is het altijd fijn om mensen te vertellen hoe het wel moet.
Wil je wat bereiken dan mag je de jongeren beslist niet vergeten. Om bij hun het enthousiasme wakker te schudden is een prachtige taak die wij als vrijwilligers bij KIMT hebben.

Maaike
Sinds 2013 ben ik vrijwilligster bij KIMT
Ik hou van buiten bezig zijn en ik vind het leuk en waardevol om kennis over te dragen en kinderen en volwassenen te helpen met hun moestuintje. Samen genieten van hoe het allemaal groeit!
De verwondering van het ontstaan van boontjes, het opgraven van de aardappels en de grote oogst die mee naar huis mag is elke keer weer leuk! Tussendoor ben ik ook regelmatig aanwezig bij diverse activiteiten zoals de Open Tuin op zondagmiddag of achter de marktkraam op een Open Dag.

Rosalie
Tuinvrouw groentebedden
Op de tuin zijn behalve de kinder- en generatietuinen ook een drietal groentebedden met voorbeelden van groentes die over het hele tuinjaar worden verbouwd. Deze bedden worden verzorgd door Mik, Rosalie, Maria en Maria. Mik heeft haar eigen bed met groentes en Rosalie en de twee Maria's verzorgen gezamenlijk de andere twee bedden.
Aan het begin van het tuinseizoen, ongeveer begin maart, liggen de bedden er nog maagdelijk zwart bij: de plantenresten die de winter overleefd hebben, zijn opgeruimd; er is stalmest op uitgespreid (welk is gebracht door een boer uit de regio). De mest is ondergespit door twee mannelijke vrijwilligers en nu kunnen we beginnen met de nieuwe teelt.
Lees hieronder het tweede deel van de tuinvrouwen.

Maria
Tuinvrouw groentebedden
Onze tuin doet aan wisselteelt door de groentes, die verbouwd worden, te rouleren. Bijvoorbeeld: het eerste jaar staan de bonen op veld één, het tweede jaar op veld twee en het derde jaar op veld drie. Dit gebeurt met àlle éénjarige groentes (uitzondering is rabarber maar deze is een vaste plant). Dit is goed voor de grond en het houdt plantenziektes tegen.
De maanden april en mei zijn erg druk. Omdat er de laatste jaren een droog voorjaar is, wordt er veel thuis voorgezaaid. Dit doet Mik en het is veel werk om te doen. Zijn de groenteplantjes hanteerbaar, dan worden ze in de grond gezet met wat droge koeienmestkorrels eromheen gelegd voor een goede groei. Er worden ook veel goudsbloemen en ander éénjarig zomergoed tussen de groentes gezet, zodat de grond niet uitdroogt en het staat heel fleurig.
Lees hieronder het derde deel van de tuinvrouwen.

Maria
Tuinvrouw groentebedden
Nu is het een kwestie van bijhouden; ten tijde van droogte water geven, wieden, schoffelen tussen de rijen groentes en hopen dat alles voorspoedig gaat groeien. Meestal gaat dit ook zo want moeder natuur is geweldig. Soms vallen er plantjes weg door wortelvraat veroorzaakt door dieren zoals de koolvlinderlarven, de veenmollen of de aaltjes in de bodem. Dan wordt er weer geprobeerd er iets op te verzinnen. Alles is geoorloofd behalve gif spuiten!
In juni begint het oogsten al en dit gaat door tot diep in de winter. Alles wordt op zijn eigen tijd geoogst van sla tot boerenkool. Het hele jaar door wordt er gewied, geschoffeld, zaad geknipt, geoogst en zo nodig water gegeven. En natuurlijk wordt er tussendoor koffie gedronken met wat lekkers erbij!!
Binnenkort meer informatie over onze vrijwilligers van KIMT